Nalatenschapsmediation

In goed overleg met elkaar tot overeenstemming komen

Bij het overlijden van een dierbare zijn vaak meerdere partijen betrokken wanneer het gaat om het verdelen van de eigendommen. Om te zorgen dat iedereen recht gedaan wordt én de wensen van de overledene worden gerespecteerd kan de hulp ingeschakeld worden van een mediator.

Deze neutrale bemiddelaar begeleidt het proces waarin de betrokkenen samen met elkaar tot overeenstemming proberen te komen. Een mediator informeert de deelnemers over juridische kwesties en brengt de mogelijkheden in kaart, maar adviseert niet welke oplossing gekozen zou moeten worden. Uiteindelijk hakken de deelnemers zelf de knoop door.

Dit is een groot voordeel van het mediationtraject: het is niet alleen goed voor de onderlinge verbondenheid en een stukje verwerking, maar ook om onenigheid over de verdeling op te lossen. Als er overeenstemming is bereikt, dan worden de afspraken vastgelegd in een convenant.

Mediation voorafgaand aan het overlijden

Overigens is het ook mogelijk om vóór het overlijden al uitleg te geven wat er in het testament staat of om daarover overleg te voeren. Zo kunnen eventuele problemen worden voorkomen. Dit wordt ook wel prenalatenschapsmediation genoemd.

Wilt u weten of een (pre-)nalatenschapsmediationtraject past bij uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op en ik vertel u er graag meer over.

Vraag gratis oriënterend gesprek aan

 

 

Co-mediation

Soms is er sprake van een grote groep betrokkenen of van een bijzondere situatie binnen de familie. Dan kan het zijn dat er twee mediators nodig zijn om het proces goed te begeleiden. Er is dan gepaste aandacht voor alles wat er speelt.
In zo’n situatie werk ik graag samen met een co-mediator, bijvoorbeeld een deskundige psycholoog-mediator zoals mr. drs. Ingeborg Sandig te Berlicum (www.sandigmediation.nl). Het is fijn om er samen duurzaam uit te komen.

“Ik had nooit gedacht dat mediation ons zou kunnen helpen!
De dames Sandig en Warnink hebben ons in enkele uren naar een oplossing gebracht door allerlei perspectieven te bieden en ruimte te geven voor ieders gevoelens en ideeën. Wij kijken met een goed gevoel op de sessie en de oplossing terug.”
Karin (48 jaar), Haarlem

“De goede combinatie van inhoudelijke expertise en soft skills heeft er in mijn geval voor gezorgd dat een vastzittende nalatenschapskwestie zowel financieel als relationeel werd vlotgetrokken. Beide dames waren in staat in een middagsessie de zaak tot de kern af te pellen en tot een concrete overeenstemming te komen. Groot pluspunt was hun snelle schakelen (ook agendatechnisch) zodat de zaak tijdig van de rol bij de rechtbank kon.
Kortom: 2 vakvrouwen die ik van harte aanbeveel bij nalatenschapskwesties.”
Vrouw (51 jaar)
  • “Zelf overleg voeren over de afwikkeling van de nalatenschap is vaak lastig. Moeizame familieverhoudingen, emoties en financiële kwesties komen samen, en er kan al snel een negatieve spiraal ontstaan. Ik help u graag om er via overleg uit te komen met elkaar.”

    Mynke Warnink, Erfrecht- en Familierechtadvocaat