Past mediation of overlegscheiding (Collaborative Divorce) bij jullie?

8 oktober 2017
Als je huwelijk of relatie eindigt, komt er veel op je af. Het is een heel moeilijke situatie om mee te maken. Op mijn kantoor zie ik dagelijks wat dit met mensen doet. Er is vaak geen tijd of rust om de scheiding te verwerken: in deze emotioneel zware periode moet er veel geregeld worden. Door alle emoties is het vaak lastig om verantwoorde beslissingen te nemen. Veel mensen hebben dan ook behoefte aan goed advies en begeleiding.
Welke vorm van begeleiding?
Als mensen bij mij aankloppen, bespreek ik met hen welke vorm van begeleiding het beste bij hen past. Ik ben voorstander van mediation en overlegscheiding (Collaborative Divorce) omdat deze methodes van scheiden uitgaan van het voeren van overleg.
Mediation
Hoe een mediationtraject eruit ziet, weet iedereen eigenlijk wel: in een mediationtraject zit je samen met je partner aan tafel. Je neemt samen, onder begeleiding van een mediator, belangrijke beslissingen over de zorg voor je kinderen, de woning, de andere bezittingen, pensioenopbouw, etc. De mediator is neutraal en neemt geen beslissingen. Dat doen jullie zelf.
Overlegscheiding
Overlegscheiding (Collaborative Divorce) is minder bekend dan mediation, maar heeft veel voordelen. Het is eigenlijk een combinatie van het hebben van een eigen adviseur en het voeren van overleg op een respectvolle, eerlijke en open wijze (er wordt niet geprocedeerd). Het is een scheiding in teamverband: jullie worden bijgestaan door twee advocaten en door een psycholoog (coach). Op die manier is er niet alleen aandacht voor alle praktische gevolgen van de scheiding, maar ook voor de emoties die aan een scheiding verbonden zijn. En er is eigen ondersteuning, wat veel mensen fijn vinden.
Wanneer is overlegscheiding een goed idee?
Misschien vraag je je af of overlegscheiding bij jullie (bij jou) past? Kijk dan eens naar de volgende punten. Als bij jullie één of meerdere punten van toepassing zijn, dan is het zinvol om de mogelijkheid van een overlegscheiding (Collaborative Divorce) af te wegen.
▪Je wilt een beschaafde, respectvolle oplossing van de problemen die zijn gerezen.
▪Je hebt behoefte aan een eigen adviseur, maar je wilt over alles overleg voeren.
▪Tussen jullie beiden bestaat een verschil in balans, kennis en/of verwerking.
▪Je partner en jij hebben samen kinderen gekregen.
▪Je wilt dat jullie kinderen zo min mogelijk onder de scheiding te lijden zullen hebben.
▪Een van jullie beiden heeft een onderneming.
▪Je wilt de mogelijkheid van een respectvolle relatie (misschien zelfs de mogelijkheid van een vriendschap) met je partner openhouden nadat het geschil is opgelost.
▪Jullie hebben een gemeenschappelijke kring van vrienden of familie en jullie willen graag beiden met hen verbonden blijven.
▪Je wilt de besluitvorming over je toekomstige financiële positie en/of de zorg voor jullie kinderen niet aan een vreemde (zoals een rechter), overlaten.
▪Je zoekt een creatieve en individuele oplossing voor de gerezen problemen.
▪Je vindt het belangrijk dat jullie allebei een goede toekomst zullen hebben; het gaat niet alleen om je eigen wensen en doelen, maar ook om de wensen en doelen van je partner.
Zowel mediation als overlegscheiding (Collaborative Divorce) gaan uit van het voeren van overleg. Maar deze trajecten verschillen wezenlijk van elkaar. Zet voor jezelf op een rijtje wat er bij jullie speelt en waar jullie behoefte aan hebben; kies samen een vorm van begeleiding die het beste bij jullie past.
Mynke Warnink